Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Látogató számláló
0
6
8
3
5
4
3

Gyakori kérdések

Váltsak LED-re?

A LED-es világítással energiát és pénzt spórolhatunk meg és gyönyörűen világíthatja meg vele otthonát.

 

A LED-es izzók drágák.

A LED-es izzókat magasabb áron vásárolhatja meg, mint a hagyományos izzókat, azonban hosszú távon  pénzt takaríthat meg velük, hiszen sokkal tartósabbak. A legtöbb LED-es  fényforrás élettartama ugyanis 20.000-25 000 óra.

Nem szeretne gyakran fényforrást cserélni? Akkor a LED  az ideális választás számára, hiszen élettartamuk is sokkal hosszabb, mint a hagyományos, illetve a halogén fényforrásoké.

 

Sokáig tart, mire teljes fényerővel világítani kezd?

Szemben egyes energiatakarékos izzókkal, a LED felkapcsolása után nincs várakozási vagy bemelegedési idő, azonnal maximális fényerővel világít.

 

Olyan a fénye, mint a hagyományos izzóké?

A színhőmérsékletet kelvinben (K) mérjük. Ahogy a Wikipedia írja:

“Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg.”

Leegyszerűsítve: a színhőmérséklettől függ, hogy milyennek látjuk a fényt.Lehet meleg, sárgás hatású de lehet  hideg, kék fényként is érzékelni. A hagyományos izzóknak kb. 2800 K a színhőmérséklete, a napfénynek 2800 és 5600 K között változik. 5600 K felett már hideg kéknek látjuk a fényt. A színhőmérsékletekből adódóan a meleg fehértől kezdve egészen a hideg fehérig terjed a skála, amikor a LED-es izzókról beszélünk.

Fontos tudni, hogy a napfény hideg fehér fénynek minősül, mert 5600 Kelvines, azonban a napszakok és az évszakok változásával a színhőmérséklet is változik. Például.:

  • Napfényes idő egy átlagos napon – 5600 K
  • Hajnali fény és naplemente – 2500 K-ig is csökkenhet
  • Ködös idő, borult és párás idő – 6000 – 10000 K között mozog a színhőmérséklet
  • Tengeren, óceánon, magas hegyekben 10000 – 200000 K

A fentiekből következik, hogy “DAY WHITE”, vagy „nappali fehér” kifejezés jogos megnevezése a hideg fehér fénynek.

Évtizedek óta hozzá vagyunk szokva a meleg fehér fényhez, de elég csak 2-3 órát eltölteni egy nappali fényű LED izzóval megvilágított helységben hogy visszatérve a korábbi 2700 K környékére azt már “koszos” sárgás fénynek érzékeljük.

 

A hagyományos izzót mekkora teljesítményű LED fényforrással helyettesítsem?

A lumen(lm) a fényerősséget, a watt a teljesítményt jelöli. Ma már inkább a lumen(lm), vagyis a fényerősség értékét jelöljük. A lumen(lm)  azt a fénymennyiséget jelöli, amit egy gömbfelületen lehet mérni. Egyszerűbben: a lumen határozza meg, hogy mennyire fényes egy lámpa. Általános szabályként azt lehet mondani, hogy a hagyományos (wolfram szálas) izzók minden egy wattjára kb. 10-15 lumen jut (10-15W/lm)

A LED izzók Fényhasznosítása jóval magasabb mint a hagyományos izzóké (70-110 lm/W), ezáltal ugyanakkora fényáramot sokkal kisebb teljesítményű LED izzóval lehet biztosítani. Ennek következtében 80-90 %-kal alacsonyabb a LED izzók  fogyasztása a hagyományos izzókétól.

 

Lumen / Watt táblázat

 

A fenti számok persze csak átlagos értékek, hiszen a gyártónként eltérő lehet. A fentiekből jól kalkulálható, hogy ha a megszokott fényerőt szeretnénk elérni LED fényforrással, akkor mekkora teljesítményű LED fényforrást válaszunk.

 

Illik a V-TAC izzó a lámpámba?

Az összes kedvenc lámpájába talál V-TAC izzót.

 

Mit jelentenek az E27,E14, a GU10, és hasonló jelzések?

Ezek a kódok az izzó foglalatok típusait jelölik. Vásárlás előtt nézze meg a régi izzó foglalatát(általában az izzó testén feltüntetik) és ugyanolyan tipusút válasszon a LED izzók közül.

A hagyományos “normál” izzók foglalata az E27 szokott lenni (ez a körte izzó ami a legterjedtebb a háztartásokban). A kisebb olvasólámpák mignon izzói általában E14-es foglalattal bírnak. A halogén spot izzók legtöbbször GU10-esek vagy MR16-osak.